onsdag 3. februar 2010

DKL_102_Sosial_web:

Har vi vett til å bruke nett rett?:)

I sosial web-leksjonen ble vi introdusert for forskjellige samfunn barn og unge kan være en del av. Og selvfølgelig gjelder dette både i forhold til både hjem og skole. Vi ble presentert en del syn, artikler og meninger i forhold til hvordan barn og unge bruker nettet i sin hverdag, og vi ble satt inn i utfordringer man kan komme over i forhold til nettvett og nettbruk generelt.
Videre skulle vi melde oss inn i tre nettsamfunn, for så å skrive et innlegg hvor vi diskuterer ulemper og fordeler ved bruk av slike nettsamfunn. Så...det er vel det jeg har begynt på her tenker jeg;)

Skal vi se.. jeg merker at når jeg skulle sette igang en viss tankeprosess rundt bruken av nettsamfunn i skolen, ble det plutselig veldig lett å finne ulemper! Det som kommer frem under akkurat ulemper, er følgende:
- Forstyrrende element dersom elevene begynner å chatte, kommentere bilder e.l., når de egentlig skal gjøre noe helt annet.
- Vanskelig å holde fokus på fag
- Lærer bør være et steg foran elevene når det gjelder nettbruk
- Dersom man er virkelig uheldig, kan nettstedet brukes som arena for digital mobbing
- Elevene kan miste konsentrasjonen rundt det faglige feltet i det de gjør

Det første læreren må gjøre dersom han/hun skal bruke nettsamfunn i undervisningssammenheng, er å sikre at elevene er rustet til å møte nettsamfunnet. Lærer bør ha en godt gjennomtenkt plan med dette arbeidet, og bør ha tenkt igjennom de "fartsdumpene" som kan komme på veien. Og ikke minst, bør lærer være en aktiv deltaker selv. Jeg tror at dersom man tar visse forhåndsregler og kjører "under fartsgrensa", vil man kunne bruke nettsamfunnene til noe nyttig. Jeg vil prøve å liste opp mine ideer og tanker om fordeler under:

- Inkludering av alle elevene; - Hver elev har en stemme som er like "høy" inne i nettsamfunnet.
- Lettere tilgjengelighet av både hjelp, oppgaver, planer og beskjeder.
- Man kan få et helt annet forhold til elevene, og kanskje til og med er der noen som viser en en annen, positiv side hos seg selv?
- Elevene vil kunne føle seg mer sett, fordi læreren bruker element som de kjenner fra sin egen hverdag (utenfor skolen).
- Man kan bruke f.eks. Facebook til å lage fag-quizer, og dette kan motivere elevene til å prestere bedre.
- Ved å bruke Myspace kan elevene dele f.eks. musikkprosjekt med andre, og gi og få kommentarer på deres arbeid. Dette kan også øke både motivasjonen for å gjøre det bra, og øke samarbeidsviljen hos elevene.
- Bruke nettsamfunnets grupper som f.eks. finnes både på Facebook og Del & Bruk, hvor elevene kan delta på diskusjoner, dele sine syn på ting etc. Læreren kan også gi elevene i oppgave å argumentere for og i mot forskjellige grupper, hvor elevene er nødt til å komme med særiøs argumentasjon for de gruppene de har valgt ut.
- Dersom alle lærerene samarbeider om bruken av nettsamfunnet, kan de opprette grupper for de enkelte fagene, og evt. starte prosjekt som går på tvers av fagene?
- Kanskje læreren kan starte en konkurranse, hvor elevene skal bruke sin kunnskap eller finne ny kunnskap om et tema?

Jeg tenker at bruken av nettsamfunn i undervisningen blir, når alt kommer til alt, opp til den enkelte lærer. Jeg skjønner godt at man kan være skeptisk, spesielt dersom man ikke vet for mye om de forskjellige samfunnene. Men jeg vet ikke hvor mange ganger jeg kommer til å nevne dette: Det blir hele tiden opp til hvor mye kunnskap den enkelte lærer skaffer seg! ;)

Var "ute på nettet" å sjekka opp litt om det som har stått i forhold til ungdoms bruk av nett og nettsamfunn, og gir deg en liten smakebit nedenfor. Håper det smaker, vel bekomme;)

Nettsamfunn er bra

Forskere i California har funnet ut at bruk av nettsamfunn som Facebook, online-spill og video-nettsteder som YouTube er viktig for ungdoms utvikling. Bruk av Internett lar barn og unge utvikle interesser og kunnskap, og eksperimentere med ulike måter å uttrykke seg på. Nettet brukes først og fremst til å holde kontakten med venner fra den virkelige verden, men også til å komme i kontakt med andre som har samme interesser som dem selv. Og ofte er unge mer motiverte til å lære fra andre på samme alder enn fra voksne.

Kilde: The Digital Youth Project


UNGDOMS BRUK AV DIGITALE MEDIA:

En undersøkelse gjort av Medietilsynet i 2008 viser en rekke interessante tall om barn og unges bruk av digitale medier.
  • Alle i aldersgruppen 8-18 år bruker PC til aktiviteter som f.eks. lekser, spill, surfing, e-post eller chatting.
  • 98 prosent har tilgang til en PC hjemme.
  • 97 prosent av de med PC-tilgang har Internett hjemme.
  • 60 prosent har egen PC.
  • Tre av fire bruker Internett daglig.
  • Internettbruken er aller størst hjemme, men færre bruker PC-en i fellesrom når de har tilgang til egen PC eller bærbar PC.
  • Kun et fåtall av foreldrene sitter sammen med barna når de surfer eller sjekker hvilke sider de har besøkt.
  • Ifølge barna snakker foreldrene kun noe eller lite med dem om hva de gjør på nettet.
  • 81 prosent oppgir at de har eller følger regler for internettbruk hjemme.
  • 72 prosent har minst én egen e-postadresse.
  • Chatting via Internett har økt betydelig fra 66 prosent i 2006 til 78 prosent i 2008 – blant 17-18-åringer hele 98 prosent. Chatting er dermed en større kilde til kommunikasjon enn e-post.
  • 86 prosent av alle mellom 8-18 år har egen mobil. Blant dem mellom 8-12 72 prosent.
  • 41 prosent av 17-18-åringene oppgir at de selv har opplevd at det er lagt ut bilder eller video av dem på Internett uten at de har gitt tillatelse.
  • Over halvparten har vært inne på sider med seksuelt materiale. Halvparten av disse oppgir at de har kommet inn på slike sider tilfeldig.
  • Utviklingen fra 2003 viser at barna har lært seg å være mer kritiske til informasjon på nettet. Kun én prosent tror at all den informasjonen de finner på Internett er sann.
Kilde; Trygg bruk prosjektet (www.tryggbruk.no)

Til slutt en liten innputt fra "den andre siden":

http://www.utdanning.ws/templates/udf20____22640.aspx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar